zaterdag 15 september 2018

dag 13 - 21dagen challenge

Ons doel:
Afvallen, goede conditie, gezonder lijf, meer energie, beter slapen, beter eten, beter functioneren, beter leven en als het ff kan een langer leven in goede of betere gezondheid.



Uithoudingsvermogen versus snelheid gecombineerd met weerstand, geeft positieve resultaten voor jouw cardiovisculaire systeem:
"consists of the heart, blood vessels, and the approximately 5 liters of blood that the blood vessels transport. Responsible for transporting oxygen, nutrients, hormones, and cellular waste products throughout the body, the cardiovascular system is powered by the body’s hardest-working organ — the heart."

Om kort te gaan het gaat om je bloedvaten, je bloed, en je hart, met als grote ondersteunende en niet te verwaarloze grote broer de longen, want deze zuurstof tanken helpen je om vooral door te gaan. De conditie van deze vier is natuurlijk van levensbelang laten we dat helder houden. Je bloed mag niet te dik door te weinig vocht, niet te dun door medicijnen of alcohol, maar ook zeker niet met te weinig zuurstof zijn, verzuurd en vervuild.
Er zijn uiteraard afwijkingen of klachten waar je met welke training of sport dan ook weinig aan kunt veranderen, maar de meest voorkomende klachten hebben te maken met een slechte lichamelijk conditie en daar kun jij zelf bepalend in zijn, je kan nl veel betere keuzes maken ook vandaag kan dat, ik zeg doen✋
Van sport kijken wordt je niet gezonder, maar hopelijk wel enthousiaster en gemotiveerder om zelf aan sport te gaan doen of weer op te pakken daar waar je het jaren geleden door welke omstandigheden dan ook hebt laten liggen. Van sporten zelf wordt je uiteraard wel gezonder, fitter, energieker en zelfs een leuker mens. Waarom zal je al die voordelen laten liggen, en van niet afhankelijk naar onafhankelijk worden van anderen en middelen wat je vaak ook nog eens een minder fijn mens maakt omdat je je minder fijn voelt, uitstraalt en beinvloed.

Sporten ondersteunt de aanmaak van het geluks hormoon serotine, een tekort ervan kan heel nare gevolgen hebben.
Als je serotonine gehalte te laag is, kun je last krijgen van slapeloosheid, depressie en zelfs angstgevoelens.
Voeding, goede gezonde en natuurlijk voeding is natuurlijk, zo niet van nog grotere waarde, zeker om terkorten te lijf te gaan, denk daarbij aan: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen om maar eens wat te roepen. Magnesium, Vit. B3 en B6 zijn hier essentieel bij, tekorten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld te veel stress,(verhoogd cortisol in je bloed) of alcohol gebruik een eetstoornis of een aanleg, houd dit in je achterhoofd.

Zoals gezegd, sporten ondersteunt de aanmaak van serotine en zorgt voor een verhoogd niveau in je lijf, en dan heb ik het niet over overmatig of exescief sporten maar over sporten in de zin van grenzen opzoeken en daar waar nodig, iets over de grens heen gaan, dat zorgt dan wel voor lichte spierschade, maar dat geeft dan ook weer opbouw en groei. Het is dus niet erg om iets over je grenzen te gaan dat mag, maar hou het bij iets. Hou je het bij ver over je grens heen gaan, wat per definitie niet goed is, pak dan ook echt voldoende de rust, je lichaam moet tenslotte ook de kans krijgen te herstellen en dat geldt ook je hart. Zet geen onnodige druk op eventuele mogelijk latent aanwezige afwijkingen die later en/of plotseling voor grote problemen kunnen zorgen. Niet elke pijn is gelijk gevaarlijk het is een signaal dat je de grens hebt bereikt of over bent gegaan, blijf alert en blijf het dus rustig op en uitbouwen.
Ik wil je niet bang maken, en grenzen verleggen is goed, als het maar met mate is. Laat je wijs maken en haal die info aan boord door iemand te raadplegen die echt verstand van zaken heeft, ook dat helpt om verantwoord bezig te blijven.
En als je al alle risicos wilt uitsluiten neem dan deze tip van mij aan: Blijf bewegen, krachtig bewegen en versneld bewegen dat komt je altijd ten goede. Met de ervaringen die ik nu al heb opgedaan kan ik je verklappen dat Disq een heel fijn stukje gereedschap is om je daarbij goed op weg te helpen en te houden. Soms train je met veel weerstand en vraagt het vooral kracht van je, en afwisselend train ik met snelheid en vandaag was snelheid wel het toverwoord om the volume op te pompen.💪💕

Tip: thinkfood, thinksport, think happy

op naar day 14, Stay Tuned - Stay Challenged 👍

Geen opmerkingen:

Een reactie posten