vrijdag 14 september 2018

dag 11 - 21dagen challenge

Ons doel:
Afvallen, goede conditie, gezonder lijf, meer energie, beter slapen, beter eten, beter functioneren, beter leven en als het ff kan een langer leven in goede of betere gezondheid.


Trainen om voor kracht met grotere weerstand is altijd goed, maar dat maakt je minder compleet en minder snel gezond als je alleen maar daar op gericht bent. Het is goed om te varieren tussen langzaam en krachtig of sneller met minder kracht ook wel minder weerstand genoemd.

Met lichtere weerstand train je uiteraard ook je spieren goed, maar zorgt voor een snellere hartslag en dus snellere bloedsomloop. Dit zorgt er weer voor dat je hart goed blijft pompen, je longer sneller en beter worden aangesproken en tevens een weldaad is voor het meest ondergeschoven kindje van je lijf, nl je lymfevaten systeem. 

Idd we hebben niet alleen bloedvaten maar ook lymfevaten en die krijgen ongevraagd door goed sporten positieve aandacht maar ook ongevraagd, door niet te sporten heel veel te verduren. Let wel de pompende bewegingen van je spieren zorgt ervoor dat je bloedsomloop goed blijft gaan. Het beste voorbeeld wat ik daarvoor geven kan is wat er gebeurd nadat je een hartstilstand hebt opgelopen. Als het goed is wordt je gereanimeerd, en als het fijn is wordt je op tijd gereanimeerd. Reanimeren zorgt ervoor dat je hart weer gaat pompen, het mooiste is dat je lijf dat zelf weer oppakt maar in die tussentijd is het wel heel fijn als iemand of iets dat voor je doet. Het bloed moet stromen anders veroorzaakt dat een zuurstofrijk bloed te kort op diverse plekken in je lijf, met name de organen en dat lijdt tot permanente schade. Dat willen we dus niet, dus snel ingrijpen.

Als het lichaam altijd op een laag pitje draait dan zal dat er voor zorgen dat veel afval stoffen in je lichaam achterblijven met ook minder zuurstof, wat ook minder energie levert, en dus eveneens voor schade zorgt in meer of mindere mate. Dit geldt dus ook het lymfe systeem, dat heeft beweging nodig, spieren die werken, die voor een pompende en dus circulerende werking zorgen in heel je vaten systeem. Nooit over nagedacht misschien, maar dat begint al bij het eten. Goed kauwen zorgt ervoor dat zowel je bloedvaten als je lymfevaten in je lijf een goede spierbewerking krijgen. Slecht kauwen daarentegen is uit recent onderzoek gebleken totaal niet goed en in verband gebracht met Dementie. Dus als volwassen mens voedsel tot zich nemen waar je niet bij hoeft te kauwen, niet bij hoeft te sporten, dus geen spieren bij gebruikt is een slecht begin van de dag. 

Bewegen is the Key word, langzaam en met veel weerstand voor kracht, snel met minder weerstand voor je hart, of te wel cardio training. Dit alles komt tijdens de 10min training sessies ruim aan bod en dat merk je. Je merkt dat je flink moet werken, je lijf echt aan moet zetten, focussen op verschillende spiergroepen voor kracht, snelheid en balans, dit alles voor dat ene doel een gezonder en vitaler leven, een happier ik.

Tip: pluk de dag, pluk een appel ipv te kauwen op een smooty 😁

op naar day 12, Stay Tuned - Stay Challenged 👍

Geen opmerkingen:

Een reactie posten