donderdag 15 januari 2015

histamine - allergie - intolerantie

“Je weerstand begint in je buik!”

Wat is hooikoorts eigenlijk?
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, pollen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’. De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een respons oftewel een ontstekingsreactie.



Door de prikkeling van het immuunsysteem ontstaat als respons zwelling van het neusslijmvlies en dit geeft klachten die lijken op een neusverkoudheid. Een branderig en jeukend gevoel zorgt voor flinke niesbuien. Ook een loopneus kan hierbij ontstaan. Door de zwelling van het slijmvlies in de neus kan de afvoer van de bijholtes naar de neus gestremd of verstopt raken. Dit geeft een zwaar gevoel of hoofdpijn laag op het voorhoofd en rond de ogen.

De lever versus histamine
Een allergie of overgevoeligheid is een ongecontroleerde respons van het lichaam op bepaalde stoffen, die ook wel allergenen worden genoemd. Normaal gesproken maakt het lichaam na contact met het allergeen antistoffen aan. Deze antistoffen zijn in staat het allergeen uit te schakelen, waardoor klachten uitblijven. Bij een allergische reactie is dit proces verstoord en reageert het lichaam heftig op het allergeen. Door deze allergische reactie komt er histamine vrij.

Histamine is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die optreden bij een allergische reactie. Helaas zijn er geen geneesmiddelen waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel kunnen de klachten bestreden worden. Antihistaminica wordt vaak toegepast bij hooikoorts. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts, de respons van het immuunsysteem wordt hiermee gecontroleerd.

Histamine behoort tot een groep stikstofhoudende stoffen, genaamd amines. Histamine is bio-actief, wat betekent dat het in het lichaam biologische effecten veroorzaakt. Histamine bindt zich aan speciale receptoren in het lichaam, waarbij een scala aan huidaandoeningen, spijsverteringsstoornissen, neurologische verschijnselen en cardiale problemen kunnen optreden.

Receptoren zijn eiwitten in het celmembraam, het cytoplasma of de celkern, waaraan een specifiek molecuul kan binden. Receptoren kunnen signalen van binnen of buiten de cel doorgeven: wanneer een signaalmolecuul aan een receptor bindt, kan de receptor een cellulaire respons op gang brengen. 

Symptomen van een histamine-intolerantie
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn migraine, maagdarm aandoeningen (bv. diarree), rode vlekken, netelroos, eczeem, en allergische neusverkoudheid. Histamine intolerantie kan ook meer ernstige symptomen veroorzaken. Het kan een astma-aanval uitlokken of een anafylactische shock (is een acute, hele ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof). Histamine kan ook hartritmestoornissen veroorzaken en lijkt in verband te staan met ernstige chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn (De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal).

Ons immuunsysteem bestaat uit drie lagen
De lichaamsbarrières: alles wat voorkomt, dat dingen van buiten binnen komen. De huid is wel de meest zichtbare barrière die we hebben. Maar ook de darmen vormen een barrière, en de slijmvliezen van je neus, ogen, geslachtsorganen en longen ook.

Het aangeboren immuunsysteem: ons oudste en snelste verdedigingsmechanisme. Dit wordt geactiveerd, als de barrières hebben gefaald. Het ontdekt een indringer en ruimt deze op. Wat voor indringer het is, maakt niet uit, hij wordt gewoon keihard uitgeschakeld. Het systeem haalt alles uit de kast. Het is te vergelijken met een kanonskogel op een mug schieten. Het werkt wel, maar dan heb je wel een groot gat in de muur.

Het adaptieve immuunsysteem: dit systeem leert al doende. Als er een indringer binnenkomt, wordt deze onschadelijk gemaakt door het aangeboren immuunsysteem. Deze immuunreactie wordt in het geheugen opgeslagen om deze specifieke indringer in de toekomst sneller en efficiënter uit te kunnen schakelen zonder gebruik te hoeven maken van het aangeboren immuunsysteem. Dit is waar vaccinaties zich op richten, maar vaak het tegenovergestelde bewerkstelligen. 



Wat kunt u zoal zelf doen?
De hoeveelheid en soort bacteriën die je in je buik, in je darmen hebt, is bepalend voor de verdediging op al je barrières. Deze bacteriën zorgen namelijk voor een beschermende slijmlaag over de vliezen die in contact staan met de buitenwereld. Dus als je weinig goede bacteriën in je darmen hebt, zou het wel eens zo kunnen zijn dat je vatbaarder bent voor indringers. Je kunt je voorstellen dat het gebruik van antibiotica niet bepaald gunstig is voor je darmbacteriën. Dit geldt ook voor verschillende andere medicijnen, maar ook voor bestrijdingsmiddelen die ingezet worden om de oogst en opbrengst van onze landbouwproducten te waarborgen, en alcohol. Maar de grootste bedreiging voor onze darmen wordt gevormd door de dingen die we eten, en in het bijzonder de dingen waarvan we denken dat ze gezond zijn.

Ik heb het hier over brood of beter gezegd graanproducten. De graanplant wil zich ook voortplanten, maar niet verteerd worden. Daarom bevat deze verdedigingsstoffen om ervoor te zorgen dat degene die de zaadjes eet, ze ook weer uitpoept. Maar wij mensen hebben bedacht dat je graan kunt malen en zo krijgen we de verdedigingsstoffen van de graanplant binnen.

Dit zijn onder andere saponinen en lectines. Saponinen lossen het darmslijmvlies op en lectines maken minuscule gaatjes in de darmwand. Hierdoor kunnen stoffen binnenkomen, die buiten zouden moeten blijven en zo een immuunreactie veroorzaken. Dit kunnen bacteriën en virussen zijn, maar ook pollen van bomen, grassen en planten. Saponinen en lectines zitten trouwens ook in peulvruchten. Saponinen vind je ook in aardappelen en andere nachtschadeplanten.
Dit zou dus een gegronde reden kunnen zijn, en iets om in ons achterhoofd en dus rekening mee te houden.

Geen alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten (vet in gebak, frituurvet, e.d.).
Histamine arme en dus voor u gezonde voedingsmiddelen zijn: (zie onderstaande tabel); verse groenten (zoals rauwkost) en fruit, volle granen (zilvervliesrijst, wilde rijst), volkoren pasta, gekookte of gestoomde aardappelen, kip, kalkoen.

Met veel drinken ondersteunt u de lever, zo'n 2 liter water per dag, indien mogelijk gefilterd, denk daarbij aan een Britta kan. Eventueel kan een deel ook in de vorm van vocht met een ‘verkoelende werking’ zoals rijstedrank zonder vanille, kokosmelk zonder suiker, tarwegras cocktail, bosbessensap zonder suiker, groene thee.

Professor Dr. Werner Kollath heeft meer dan vijftig jaar geleden diepgaande onderzoekingen gedaan naar het belang voor de gezondheid van granen en heeft aangetoond dat ook verhitte granen bijdragen aan een goede gezondheid. Hij heeft aangetoond dat de gezondheid van ratten, die totaal ondermijnd was door voeding met wit brood, slechts gedeeltelijk hersteld kon worden door het volledige scala van voedingssupplementen. Alleen als de ratten onverhit volkoren graan te eten kregen, werden ze weer helemaal gezond. Er zit dus iets onbekends in onverhit volkoren graan dat nodig is voor een uitmuntende gezondheid.

Aan het eind van de tweede wereldoorlog kon Kollath in Duitsland de gezondheid van ondervoede en zieke mensen, die door de oorlog op de vlucht geslagen waren, in korte tijd herstellen op basis van vers gemalen kiemkrachtig graan dat, na het inweken in leidingwater, rauw gegeten werd (de zogenaamde Frischkornbrei). Net zoals Pottenger ontdekte hij dat er een essentiële onbekende factor in voeding aanwezig is, die door verhitten vernietigt wordt. Tegenwoordig wordt vaak gedacht, dat die onbekende factor de vitaminen en enzymen zijn, die reeds bij een temperatuur van 60 graden Celcius totaal vernietigd zijn. Kollath heeft middels rattenproeven echter aangetoond, dat graan dat tot 160 graden Celcius verhit wordt, zijn waarde voor de gezondheid behoudt.
Echter, in graan dat boven de 180 graden Celcius verhit is, is de onbekende factor verdwenen. Hij noemt dit feit enorm belangrijk. Dit geeft aan dat in bijvoorbeeld gekookte haverpap de onbekende factor nog wel aanwezig is. In brood komt deze factor niet meer voor in de harde korst, maar nog wel in het zachte binnenste. Dit betekent verder dat deze factor in de gekookte, gestoomde en gestoofde granen van Kousmine ook aanwezig is.

Kollath vindt de onbekende factor vooral rijkelijk in granen, maar ook in knollen, wortelen, noten en alle verdere zaden.

HISTAMINE RIJKE PRODUCTEN: 


Kruiden en specerijen
kaneel, anijs, kruidnagel, mosterdzaad,
komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat.
Vanille geeft vaak ook zeer heftige reacties en zit in
veel producten, zoals koekjes, cake, taart, vla en ijs.

Zuivel
Schimmelkazen (Franse), oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei.
Jonge geiten(smeer)kaas, cottage cheese, mozzarella kunt u proberen.

Vis
De meeste histamine zit in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) en schaal- en schelpdieren. Het is dus beter geen vis te eten.
Vis uit blik is overigens slechter dan verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog de minste histamine.
Zeer verse witvis of onbewerkte witvis uit de diepvries kunt u proberen.

Vlees
Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine.
Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine.

Kip en kalkoen kunt u gebruiken. Wild vlees alleen als het zéér vers is.

Vegetarische producten
Eet bij voorkeur geen ‘gefermenteerde’ sojabonen, zoals tempeh, tofu en tahoe.
Het gebruik van verse peulvruchten (bruine/witte bonen en kapucijners) is te proberen, mits u deze niet teveel en te frequent eet en goed varieert. Bonen uit blik is af te raden en uit een glazen pot moet u goed laten uitlekken.

Groentes
Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddenstoelen (zoals champignons).
In groentes zoals bonen (verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten ), paprika, rabarber, zit een matige hoeveelheid histamine.
Andere groentes bevatten weinig histamine.

Fruit
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja’s, druiven en vijgen. De andere soorten
bevatten een geringe hoeveelheid histamine.

Dranken
Alcohol heeft de eigenschap dat het nog meer histamine vrijmaakt.
Cider, bier en wijn bevatten veel histamine.
Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn. Cola en soortgelijke dranken zijn ook af te raden.

Thee bevat een matige hoeveelheid histamine. Kruidenthee daarentegen is af te raden omdat deze weer veel histamine bevat. Meer dan 2 kopjes koffie per dag kan ook verstoringen geven.

Boter en olie
Roomboter en koudgeperste olijfolie kunt u gebruiken. Perilla olie ook (alleen niet verhitten).
Bak- en braadproducten, margarine, dieetmargarine en halvarine zijn af te raden.

Zaden en noten zijn ook histamine rijk. Pinda geeft ook vaak problemen!

Voor alle voedingsmiddelen geldt de regel: vers is beter dan lang bewaren.
Het eten van voedingsmiddelen met E-nummers veroorzaakt dat u nog meer last krijgt van histamine reacties.

Diversen
Drop, chocolade, marmite, ketjap en soja bevatten veel histamine.
Soja zit in slaolie, margarine, mayonaise, frituurvet, dressings, koffiecreamer, koekjes, tofu,
tempeh, tahoe, ketjap en kant en klaar maaltijden. Menthol (pepermunt) is ook af te raden.
Gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, vetsin, sulfieten, aspartaam,
nitrieten en glutaminaten die aan voedsel worden toegevoegd, kunnen problemen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten