zondag 26 oktober 2014

nutriëntendichtheid

Nutriëntendichtheid is de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen dat een levensmiddel bevat.


Waarom zouden groenten, fruit, graanproducten, zuivel, vlees en vetten een prominente plaats in onze voedsel keten moeten hebben? Omdat ze belangrijke leveranciers zijn van voedingsstoffen als vitamines, mineralen, eiwitten, essentiële vetzuren en vezels. Ofwel: deze basisvoedingsmiddelen hebben een hoge nutriëntendichtheid. Dit in tegenstelling tot snacks, koek, snoep, gebak en sauzen. Die leveren vaak relatief weinig essentiële voedingsstoffen, maar wel veel energie in de vorm van toegevoegde suikers en vet. Dat maakt de energiedichtheid hoog, maar de nutriëntendichtheid laag.

Voedingsmiddelen hebben een hoge nutriëntendichtheid als ze een substantiële bijdrage leveren aan de vitamine- en mineralenvoorziening en tegelijkertijd relatief weinig calorieën leveren.

Het is dus raadzaam en absoluut aanbevolen om vaker te kiezen voor voedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid. Dit om te voorkomen dat voeding te energierijk en te arm aan nutriënten wordt.

Het concept nutriëntendichtheid staat momenteel volop in de belangstelling van wetenschappers, deskundigen en beleidsmakers. Dat komt omdat er steeds meer behoefte is om objectief vast te stellen hoe gezond of ongezond individuele voedingsmiddelen of productgroepen zijn. Soms ligt daarbij de nadruk op vermindering van de inname van ongezonde voedingsstoffen zoals verzadigd, onverzadigd vet en zout. Gelukkig wordt steeds vaker gekeken naar de aanwezigheid van gezonde voedingsstoffen als calcium, eiwit, vezels, vitamines en andere mineralen. Een voorbeeld daarvan is de “Nutriënt Rich Food" (NRF) index.

De Nutrient Rich Food (NRF) index van een voedingsmiddel wordt berekend aan de hand van de procentuele bijdrage van 100 kcal van dat voedingsmiddel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van in totaal 13 voedingsstoffen; 9 aan te moedigen voedingsstoffen (eiwit, vezels, vitamine A, C, E, calcium, kalium, magnesium en ijzer) en 3 te beperken voedingsstoffen ((on)verzadigd vet, toegevoegde suikers en natrium).

Het ANDI index = Aggregate Nutrient Density Index (ANDI) is een index die wij ook kunnen gebruiken om gezonder te eten. Het is een score lijst van 1 op 1000 op basis van hun nutrienten inhoud. De scores zijn gebaseerd op basis van calculaties, die de hoeveelheid aangeeft van aanwezige micronutrienten, inclusief vitamines, mineralen. fytonutrienten en antioxidanten.

Onze voeding van tegenwoordig, en met name de geraffineerde producten zoals: granen, suikers, soepen, sauzen, koek, snoep en frisdranken schieten dramatisch tekort.

Groenten en fruit vallen zeker onder de noemer beter en gezonder eten, maar moet gezegd worden, voldoen helaas ook niet helemaal meer aan de gestelde voedingswaarden, ivm verbouwen in kassen op glaswol, in de volle maar veel te schrale grond, te snelle oogsten, lange transporten, te lang bewaren en verkeerde kook/bak technieken.

Hoogwaardige voeding, zoals superfoods, voedingscapsules zoals Juice Plus+ of andere vormen van hoogwaardige voedingssupplementen zijn een antwoord op de tekorten die op termijn in ons lichaam gaan ontstaan met alle gevolgen van dien.
Let wel het is niet alleen het gebrek aan bepaalde mineralen, vitaminen, vetten of eiwitten die ons ziek maken, maar ook het overdadig nuttigen van toxische stoffen zoals aspartaam en genetisch gemanipuleerd voedsel als wel het te veel nuttigen van geraffineerde, lege en holle voedingsproducten.

thinkfood-thinktwice

Geen opmerkingen:

Een reactie posten