maandag 13 oktober 2014

chocolade is slecht

Chocolade kent niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Hierbij de negatieve voedingskundige eigenschappen van chocolade:


  • Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker. Van suikers word je dik en het is slecht voor je tanden.
  • Voornamelijk witte chocolade – maar ook melkchocolade – bevat grote hoeveelheden cacaoboter (theobromineolie). Cacaoboter bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren.
  • Chocolade bevat melk, suiker en vet. Deze combinatie is in bepaalde samenstellingen slecht verteerbaar door het menselijk gestel.
  • Chocolade is erg calorierijk. Sommige chocoladesoorten bevatten tot ruim 600 kilocalorieën per 100 gram. Chocolade maakt dus dik en dient met mate te worden gegeten.
  • Chocolade bevat tannine (looizuur). Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten wat ten koste gaat van bacteriën en voornamelijk ook van onze darmflora (goede bacteriën). Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
  • Chocolade bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium. Hierdoor wordt dit mineraal slecht opgenomen door het lichaam. Een mineralenrover dus.
  • Chocolade is slecht voor reumapatiënten.
  • Chocolade bevat theobromine dat indirect DNA kan beschadigen.
  • Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie van onder meer: theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, ocotpramine, ethylamine en isobutylamine.
  • Chocolade is erg belastend voor de lever.

Conclusie:
Chocolade heeft wel degelijk goede eigenschappen, maar moet worden gezien als genotmiddel. Veel chocolade eten maakt je dik, dus wanneer je wilt afvallen is chocolade een afrader. Dankzij de vele slechte eigenschappen dient chocolade met mate te worden gegeten en bij voorkeur in de vorm van “pure” chocolade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten