maandag 26 januari 2015

jodium zwaar onderschatte voedingsstof

JODIUM:
Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.



Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Toegevoegd jodium zit in gejodeerd keuken-, tafel- en dieetzout, bakkerszout, brood dat gebakken is met bakkerszout en sommige vleeswaren. De kwaliteit moet gezegd worden laat een beetje te wensen over.

Een optimaal jodiumgehalte is dus cruciaal voor de gezondheid, en vrijwel elke cel van ons lichaam is afhankelijk van jodium voor een goede werking. Als je lichaam een jodiumtekort heeft neemt het risico op talloze aandoeningen en ziektes toe, waaronder kanker. Jodium is daarnaast zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen, en volgens de World Health Organization (WHO) is een jodiumgebrek bij zwangere vrouwen de belangrijkste vermijdbare oorzaak van geestelijke achterstand en hersenschade bij kinderen. Aangezien en gebrek aan meerdere voedingstoffen zoals Omga-3 vetzuren en choline, is deze uitspraak door de WHO een klein beetje te kort door de bocht. Recent onderzoek heeft het vermoeden doen wekken bij de wetenschappers dat het solistisch toedienen van alleen foliumzuur tijdens de zwangerschap een zelfde soort oorzaak zou kunnen zijn voor hersenschade en geestelijke achterstand. Laten we ons daarom vooral en met name tijdens de zwangerschap richten op gezonde voeding.

WAAR VOOR:
Jodium is een belangrijke bouwstof voor de schildkierhormonen thyroxine [ T4 ] en trijodothyronine [ T3 ]. Ze spelen allebei een zeer belangrijke rol in het energiemetabolisme, ze houden de stofwisseling in balans, vervullen een rol bij de groei, bevorderen de opbouw van lichaamseiwit, houden het zenuwstelsel gezond en stimuleren de afbraak van vetten en koolhydraten. Jodiumtekort is vooral van belang voor zwangere vrouwen en voor kinderen in de eerste levensjaren. Kleine tekorten kunnen al aanleiding geven tot een minder goede verstandelijke ontwikkeling, wat zich uit in een lagere score bij intelligentietesten.

KLACHTEN BIJ GEBREK AAN:
De waslijst aan klachten die kunnen ontstaan of verergeren door jodiumgebrek lijkt, afhankelijk van de leeftijd waarop het tekort zich voordoet, eindeloos.

Bij kinderen: 
  • ADHD 
  • mentale achterstand en groeistilstand die in extreme gevallen kan leiden tot cretinisme [dwerggroei]
Bij volwassenen:
  • het chronisch vermoeidheidssyndroom
  • verminderd geheugen
  • spier en gewrichtsklachten 
  • overgewicht
  • haaruitval 
  • slaapproblemen 
  • huidklachten
  • kouwelijkheid
  • onvruchtbaarheid
  • hypothyreoïdie
  • struma. 

Sommige van deze symptomen worden niet altijd gerelateerd aan een jodiumtekort. Een grondig onderzoek is daarom altijd noodzakelijk, want dergelijke klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Het was puur toeval dat Richard Verheesen een jodiumtekort bij zichzelf ontdekte. Door spierklachten kon de reumatoloog op een zeker moment niet meer hardlopen. Pas na lang zoeken, zag hij de oorzaak van zijn klachten beschreven in de wetenschappelijke literatuur. “Ik had in eerste instantie ook nooit aan jodiumgebrek gedacht” zegt Verheesen. Hij is na extra jodium van zijn klachten verlost.

WELKE VOEDING:
De beste voedselbronnen voor jodium zijn zeevruchten, zoutwatervis en zeegroenten (kelp). 
Andere producten die bijdragen aan de jodiuminname zijn eidooiers en zuivelproducten.


Hoeveel jodium heb je eigenlijk nodig?

Het Voedingscentrum heeft zelf geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium opgesteld. 
Zij hanteren de Amerikaanse standaarden:
  • 110 microgram per dag voor baby’s. 
  • 90   microgram per dag voor kleuters van vier tot kinderen van acht jaar. 
  • 120 microgram per dag voor kinderen tot dertien jaar. 
  • 150 microgram per dag voor pubers, adolescenten en volwassen. 
  • 220 microgram per dag voor zwangere vrouwen.
  • 290 microgram per dag voor vrouwen die borstvoeding geven.


GEVOLGEN VAN TEVEEL AAN JODIUM:
Bij een normaal werkende schildklier kan je lichaam een teveel aan jodium goed verdragen, het levert dan ook geen direct gevaar op. Bij schildklierproblemen moet je wel goed opletten: je kunt dan extra gevoelig reageren op grote hoeveelheden jodium. Als je bijvoorbeeld een (te) traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hebt, kan een overschot aan jodium zorgen voor een schildkliervergroting. En hierdoor raakt de werking van de schildklier weer verstoord.
Hij produceert dan meer schildklierhormonen dan nodig en dat kan weer een hele reeks klachten geven, als:
  • Slapeloosheid.
  • Nervositeit.
  • Toename eetlust.
  • Gewichtsverlies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten