dinsdag 6 januari 2015

wat eten wij vandaag de dag of juist niet?

WAT ETEN WE NIET:
Alles wat uit pakjes, blikken en potten komt, denk hier bijvoorbeeld aan de volgende merken:
maggie, knorr, unox, conimex, inproba etc..



BETREFT:
Soepen, sauzen (ook ketjap etc...), mixgroenten, maar ook gerafineerd zout,  etc..

REDEN:
Holle legen producten, die veel te veel zout, suiker en chemische toevoegingen bevatten, vaak terug te vinden onder de noemer E-nummer, aroma's, gistextract.

ALGEMENE STELLING:
Zodra het niet rechtstreeks uit de natuur komt, en bij twijfel, zet dan grote vraagtekens, en bij twijfel eigenlijk altijd stoppen!

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
Biologische gemengde kruiden en (bouillon) poeders, zee of himalaya zout.

WAT ETEN WE NIET:
Melk of melkproducten, kaas etc...

BETREFT:
Melk, slagroom, karnemelk, desserts, optimel etc...

REDEN:
Melk uit de fabriek lijkt in de verste verte niet meer op de melk rechtstreeks van de koe/boer.
het is een chemisch wit goedje wat zo bewerkt is dat het op melk moet lijken, maar alles verloren heeft van de “kwaliteit” van de echte rauwe melk.

Melk heeft als nadeel dat het lactose bevat, lactose is een melksuiker die de meeste mensen van 9 mnd na de borstvoeding uitlopend tot ongeveer hun 3e levensjaar daarna niet meer kunnen afbreken, de mens raakt na die tijd het enzym kwijt wat de melksuiker in de melk (producten) afbreekt, en omdat dat niet meer gebeurd, komt het in de darm terecht en gaat daar gisten en rotten, met schadelijke invloed als gevolg en allergieën in diverse vormen doen zich voor (zoals vermoeidheid, huidaandoening, spastische darm).

Een van de bekendste is candida infectie (candida = schimmel infectie),
de infectie is niet direct echt levensbedreigend maar wel heel vervelend en heeft op termijn toch wel schadelijke bijwerkingen vanuit de darm, omdat het bij ernstige aandoening een lekkende darm kan veroorzaken, voedingstoffen komen onverteerd in de bloedbaan terecht, dit heeft een negatieve invloed op de samenstelling van het bloed, maar ook een negatieve invloed op de energie huishouding.

Cellen bepalen onze energie niveau en als niet goed afgebroken voedingstoffen in onze bloedbaan komen dan heeft dat negatieve gevolgen voor alle organen, onze hormoonhuishouding en de signalering van allerlei noodzakelijke processen die verstoord raken.

Kaas heeft als nadeel dat het eiwit (caseïne) door de mens niet goed verteerd en verdragen wordt, het is net als melk niet goed voor COPD patiënten, geeft nl heel veel slijmvorming in de lucht wegen. De hormonale samenstelling van melk en kaasproducten is niet echt geschikt voor veelvuldig gebruik. Caseïne heeft een verslavende werking en kaas bevat vaak een toevoeging onder de naam E-251 = natriumnitraat en deze stof wordt aangemerkt als kankerverwekkend.

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
Biologische yoghurt en zuren room en kwark:
deze hebben al een fermentatie ondergaan en zijn makkelijker verteerbaar en geven vaak bij minimaal gebruik bijna niet tot geen klachten, mits er een allergie/overgevoeligheid bestaat.
biologische jonge/zachte kazen, geitenkaas
Biologische kazen hebben geen E-nummers, met name te noemen Beemster, en bij de Jumbo, EkoPlaza, Ah XL, liggen ook bio kazen.

WAT ETEN WE NIET:
Granen, brood, cracker, pizza's, toast, ontbijtkoek, koekjes, gebak, haver (besmet met gluten)
snoep, sauzen, vermicelli, pasta (lasagne)

REDEN:
Het kan zijn dat u een gluten allergie of intolerantie heeft, de wetenschap is sceptisch tav de tot hype verworden gluten fenomeen.
Het grote vermoeden tav het niet goed kunnen verdragen van gluten kan wel eens komen uit de hoek van de genetische manipulatie van de granen. Inbreken op het genetisch materiaal van moeder natuur kan nooit goed zijn, en wat dit op termijn doet met de mens is niet onderzocht en wordt ook niet onderzocht. Het garanderen van de oogst is belangrijker dan wat het product uiteindelijk met de mens doet.

Dit geldt ook en met name voor mais, er is geen product op de wereld waar zo mee gerommeld wordt als met mais. Het mag dan lichter verteerbaar zijn met name door de eiwitten die er in zitten, want bij gluten gaat het tenslotte om de eiwitten in granen en mais, maar het geknoei op genetisch niveau is bij mais begonnen en “verbeterd”

Al onze tarwe granen en bloem zijn gerafineerd en hebben dus een chemische bewerking ondergaan, met als reden dat het een beter resultaat geeft tijdens het bakken en bewaren. (wij stellen als consument nou eenmaal hogen eisen aan hoe wij het graag willen hebben).
Het moet er mooi uitzien, en lang bewaard kunnen worden met een “optimale” smaak sensatie.
Dit kan alleen maar bereikt worden als wij accepteren dat dat gepaard gaat met chemische toevoegingen en bewerkingen. Wat dat met de mens op termijn doet, wordt door de consument niet bij stil gestaan en anders gaan we gewoon naar de huisarts / apotheek.

Let wel dat is vaak voor de camouflage van het probleem, maar niet voor het aandragen van de daadwerkelijke oplossing.

KLACHTEN:
Gluten allergie: coeliaki geeft beschadiging aan het darmslijmvlies waardoor de darmen niet goed meer werken, dit komt de opname van voedingstoffen in het bloed niet ten goede.
Prikkelbaar darmsyndroom, na het eten gelijk een opgezette buik en darmkrampen.

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
Biologische oergranen zoals met name Spelt.
aan deze graan soort is zover wij weten niet geknoeid en zou wel eens mits er idd geen echte gluten allergie bestaat, een heel goed alternatief kunnen zijn als vervanging van tarwe graan / bloem.
dit wordt dan zelf bakken met een broodbak machine, kind kan de was doen, of kopen bij de betere bakker, eko plaze of bio winkels. Bij de betere bakker graag vragen naar de samenstelling, wettelijk gezien hoeft er maar 0,0001% spelt in te zitten en dan mogen ze het al spelt noemen, let wel het mag dan natuurijk  niet 100% spelt genoemd worden, maar dan nog kunnen er chemische toevoegingen inzitten die het brood bijvoorbeeld langer vers houden, en dat is ook wel een aandachtspuntje. Weekend broden, dus de lang houdbare vanuit de supermarkten is sowieso uit den boze!
Gist heeft ook een ongunstig effect op het lichaam, de maag en de darmen. Hiervoor is zuurdesembrood een bijzonder goed alternatief.

Biologische haver (deze is over het algemeen niet gecontamineerd = besmet)
Biologische volkoren pasta's, maar let wel goed op lichamelijke reacties, zoals meer jeuk of opgezette buik/darmen, diaree etc...
Mihoen of mifang, maar dan niet de wok kant en klaar, de hebben weer een bewerking ondergaan.

WAT ETEN WE NIET:
Zoetstoffen:
aspartaam, cyclamaat, fructose, lactose, sorbitol, xylitol etc....

REDEN:
Gebleken is dat dit toxische stoffen zijn, uitermate giftig voor het lichaam en de hersenen.

KLACHTEN:
Parkinson, alzheimer, autisme, adhd, tumoren.

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
biologische suiker, honing, stevia (pure vorm, zonder toevoegingen), xylitol (=de minst schadelijke),
maple sirop, agave sirop

WAT ETEN WE NIET:
Cafeïne (koffie, cola), zwarte thee

REDEN:
zie: klik op deze link om de vele redenen te ontdekken

KLACHTEN:
Parkison, alzheimer, autisme, adhd, kanker (tumoren)

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
Bamboe koffie, groene thee, biologische cafeïne vrije koffie



WAT ETEN WE NIET:
Boter (halvarine en margarine)

REDEN:
deze worden vervaardigd uit de goedkoopste plantaardige oliën, tijdens het verhitten en chemische bewerking komen er transvet vrij die schadelijk zijn voor hart en bloedvaten.

UITZONDERING/ALTERNATIEF
Biologische kokosolie/vet (met kokos geur en smaak of geur en smaakloos), super goed product, het is een verzadigd vet maar van middellange vetketen zuren die uitzonderlijk gezond blijken te zijn voor het lichaam en dus met name voor hart en bloedvaten.
Er worden ook andere gezondheidskenmerken aan toegeschreven, zoals voor diabetes, huid aandoening, geeft meer energie en kan zelfs voor het afvallen worden ingezet, en heeft een positieve invloed op het bewegingsorgaan, (knieën en heupen etc..).

Biologische roomboter.

Deze twee voedingsproducten vallen onder de noemer goede vetten. Ze hebben dus ook geen nadelige invloed op het cholesterol.
90% van de mensen wordt ten onrechte bloedverdunners en cholesterol verlagende medicatie toegediend, met schadelijke gevolgen voor het lichaam, cholesterol is van levensbelang en als mensen een hoog cholesterol hebben duidt dat meestal net als koorts op een probleem in het lichaam wat aangepakt moet worden. Verhoging is niet altijd slecht, mits het niet op een excessieve manier de pan uitreist en dus een accuut gevaar op levert voor de gezondheid.

WAT ETEN WE NIET:
Varkensvlees/zwijn, paardenvlees, struisvogel, kangoeroe, paling.
schelp en schaaldieren

REDEN:
Bevatten te veel ongezonde stoffen en afval stoffen die schadelijk zijn voor het lijf.
Met name het varken heeft standaard 18 bacteriën en 2 virussen, het is ook niet voor niets een alles vreter, een lopende kliko.
Schaal en schelpdieren zijn de filters van het water en bevatten extreem veel afvalstoffen.

WAT ETEN WE NIET:
Gebrande pinda's

REDEN:
geeft ontstekingsreactie (inflammatie) in het lichaam

UITZONDERING/ALTERNATIEF:
allerlei ongebrande noten en zaden, zoals amandelen, walnoot, pecannoten, cashewnoten
per dag niet meer dan een handje vol noten. 

WAT ETEN WE NIET: 
jam, hagelslag, stroop

REDEN:
te veel suikers gepaard gaande met toevoegingen

UITZONDERING/ALTERNATIEF 
bio jam, plantaardige smeerpaté, kaas, bio smeerkaas, bio sandwich spreads 



WAT ETEN WE WEL:
biologische koe, geit, schaap, kip, tonijn, zalm, haring, kabeljauw, forel,
lekkerbekje (maar pas op: de korst is van gerafineerd graan ivm eventuele gluten intolerantie)

WAT ETEN WE WEL:
biologische groenten en fruit
water ½ liter per dag, als het kan gefilterd water (britta)
biologische groene thee
biologische eitje minimaal om de andere dag, zacht gekookt of gebakken in bio roomboter.
(roerei; dus zo zacht mogelijk liever niet snot of waterig ivm te lage temperatuur en eventuele salmonella besmetting)

E-NUMMERS:
E-nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Vaak is het aan het nummer alleen moeilijk om te achterhalen om wat voor stof het nu precies gaat.

De E-nummers zijn in verschillende categorieën ingedeeld.

- E100-199 : Kleurstoffen
- E200-299 : Conserveermiddelen
- E300-399 : Anti-oxidanten
- E400-499 : Emulgatoren
- E500-599 : Diverse additieven
- E600-699 : Smaakversterkers
- E700-799 : Conserveermiddelen
- E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
- E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen



Klik hier voor een overzicht van E-nummers die een dierlijke oorsprong kunnen hebben.
E-nummers met dierlijke oorsprong





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HIER NOG EVEN UW SPECIALE AANDACHT VOOR HET E-NUMMER E-621
EEN VAN DE GROOTSE GEVAREN IN UW "ETEN"

SUPPLEMENTEN:
magnesium
synomega-3
vitamine C
vitamine E
vitamine D
multivitamine (extensis voor 50 jaar en ouder)
vitamine B-50 complex
vitamine B-12
zink
q10

WAT ETEN WE NIET:
de supplementen van de goedkopere drogisten

REDEN:
over het algemeen van hele slechte kwaliteit, en geeft een onnodige belasting aan lever en nieren

WAT WETEN WE WEL:
supplementen bijvoorbeeld van het merk Bonusan

REDEN:
hoogwaardige en bijzonder goede kwaliteit



"SUPPLEMENTEN KUNNEN NOOIT GEZONDE VOEDING VERVANGEN"
"LAAT VOEDING UW MEDICIJN ZIJN"
"DE BESTE DOKTOREN STAAN ACHTER HET FORNUIS"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten