donderdag 26 augustus 2021

koffievervangers en kanker

Wie denkt slim te zijn door uit te wijken naar granenkoffies of andere koffiesurrogaten kan bedrogen uitkomen. Als deze 'koffie' gemaakt is van chicorei, dan zit er vaak flink wat acrylamide in, tot wel 10 keer zoveel als in gewone koffie.


Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (compositae of asteraceae). Tot dit geslacht behoren witlof (witloof), andijvie en paardenbloem.

Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, brood (vooral geroosterd), biscuits en crackers.

De relatie tussen kanker en bijvoorbeeld roken en onverstandig zonnen is duidelijk aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Voor acrylamide en kanker is die relatie veel minder duidelijk. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 uitvoerig gekeken naar risico’s van acrylamide. Dierproeven laten zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor muizen en ratten. Onderzoeken bij mensen zijn beperkt en niet eenduidig. Toch concludeert EFSA op basis van de dierstudies dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen mogelijk verhoogt.

Het Voedingscentrum adviseert om weinig gefrituurde producten te eten en gevarieerd te eten. KWF sluit zich hierbij aan.

Dit roept uiteraard de vraag op, hoe zit het überhaupt met alle producten die geroosterd, gebraden of gebakken zijn. Als koffie- of chocoladebonen al een dergelijke ongezonde reactie teweeg brengt in het product zelf, een product die wij trouwens niet eens rauw kunnen nuttigen, als acrylamide in graan producten ontstaat bij bereiding d.m.v. hogere temperaturen dan 120°, dan is de vraag hoe gezond is dan ons bereide eten wel of niet, meer dan legitiem. 

klik hier: 👉 Acrylamide




 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten