zondag 15 augustus 2021

Lijnzaad

Wat is lijnzaad en waarom is het zo gezond?
Lijnzaad is niets meer of minder dan de zaden van de vlasplant. Vezelvlas wordt al eeuwenlang gebruikt voor de productie van linnen. Uit de plant olievlas zijn lijnzaad en lijnzaadolie afkomstig. Tegenwoordig koop je het gewoon in de winkel en dat in zijn geheel, gebroken, als olie of als kant-en-klaar lijnzaadproduct.


Lijnzaad bevat heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3, omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Een dagelijkse portie zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het is daarom een echte superfood! Maar dat is niet alles…

Hoe veilig is lijnzaad?
Lijnzaad is gezond, maar er wordt geadviseerd om het met mate te gebruiken. Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad (beter dan gemalen) wordt als veilig beschouwd. Dit komt ongeveer overeen met anderhalve eetlepel. Per dag wordt 45 gram als gezond beschouwd. Dan is het beter om dit over de dag over drie porties te verdelen.

Afvallen met lijnzaad
Wil afvallen, dan is lijnzaad je nieuwe vriend. De grote hoeveelheid voedingsvezels is niet alleen goed voor je stoelgang, het geeft ook een voldaan gevoel. Hierdoor ben je minder snel geneigd om nog wat extra op te scheppen. Overigens is het gevoel ‘vol te zitten’ geen exclusieve eigenschap van lijnzaad, maar van het type voedingsvezel.

Helpt bij diabetes
Lijnzaad op zich zal geen diabetes kunnen verhelpen. Het ligt net even iets anders. Eén op de veertien Nederlanders heeft diabetes, wat betekent dat het suikerniveau niet langer door het lichaam (voldoende) wordt afgebroken. Wat is nu de rol van lijnzaad in dit verhaal? Welnu, het verbetert de kwaliteit van het bloed en verlaagt het suikergehalte in het bloed. Dat is niet het enige, lijnzaad verbetert ook de waarden van het slechte LDL cholesterol. Overigens is het effect bij het gebruik van lijnzaadolie nihil.

Goed voor je cholesterol
Mocht je nog steeds niet weten waarom lijnzaad een superfood is: het verlaagt ook nog eens je cholesterol-niveau. Een studie onder 55 Amerikaanse vrouwen toonde aan dat lijnzaad in staat is om het slechte LDL cholesterol met 10 procent omlaag te brengen. Het goede HDL cholesterol bleef echter gelijk. Die resultaten werden door andere onderzoeken bevestigd, bovendien blijkt uit een Japans wetenschappelijk onderzoek dat lijnzaad ook een positieve invloed heeft op het verlagen van het sd-LDL cholesterol. Een extra verlaging van het slechte cholesterol kan worden verkregen als men naast lijnzaad ook cholesterol verlagende medicatie gebruikt. Zo kan een extra verlaging van 8,5 procent worden gerealiseerd.

Goed voor de bloeddruk
Lijnzaad heeft ook gunstige gevolgen heeft voor de bloeddruk. Een verhoogd cholesterol geeft immers een groter risico op hart- en vaatziekten. Wordt het cholesterol verlaagd, dan neemt ook het risico op die ziekten af. De bloeddruk is een van die factoren die daar direct verband mee houden. Lijnzaad op zich zal de bloeddruk niet direct verlagen, maar in combinatie met een gezond voedingspatroon helpt wel.

Gezonde vetzuren
Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren en dan vooral alfa-linoleenzuur (ALA). Sterker nog, lijnzaad is de op één na rijkste bron van ALA na chiazaad. Nu zal ALA niet direct voor een gevoel van herkenning zorgen, maar het is een onmisbaar vetzuur. Het is een van de vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken en waarbij we dus afhankelijk zijn van de voeding die we tot ons nemen. Naast het belangrijke omega 3 bevat lijnzaad ook omega 6. In een ideale situatie is er sprake van een perfecte balans tussen deze twee vetzuren. Idealiter is dit 1:2, in de praktijk wordt dit echter zelden gehaald. Afwijkingen wel vaak voor. Bij sommigen is het zelfs 1:20. Door regelmatig lijnzaad te consumeren help je het lichaam om de balans te herstellen en je gezondheid te bevorderen.

Lijnzaad zorgt voor een vlotte stoelgang
Lijnzaad maakt je darmen schoon, waardoor je stoelgang veel vlotter zal verlopen. Wanneer je het breekt, komt er een soort slijm vrij. Dat slijm vormt een laag in je darmen die alle afvalstoffen mee naar buiten neemt.
Dat is mogelijk doordat het slijm bindt met de andere stoffen. Zo wordt er een groter volume gecreëerd. Hierdoor zet de darmwand uit en gaat de darmperistaltiek – de knijpbewegingen die de darm maakt om voedsel te verteren – vlotter. Daarnaast vergemakkelijkt het gladde slijm ook het transport van de darminhoud. Bovendien bevat lijnzaad vezels, die eveneens de darmwerking en stoelgang bevorderen.

Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Gebruik daarbij minstens 150 ml vloeistof (het liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na drie dagen zal je het resultaat zeker merken.

Hoe te bewaren en te gebruiken?
Bewaar het in een goed afgesloten pot op een koele en droge plaats, zoals de keukenkast. Lijnzaadolie zet je het best in de koelkast. Nog een tip: verhit lijnzaadolie nooit, dat doet de werking teniet.
Je kan de zaadjes puur eten, maar je kan het net zo goed verwerken in lekkere cakejes en koekjes. Ook smoothies met lijnzaad zijn lekker en gezond. Geen kookwonder? Strooi de zaadjes dan gewoon over yoghurt of een salade!

klik ook hier 👉 chiazaad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten