vrijdag 8 mei 2015

Wat zijn Statines en de gevolgen ervan?

Een Statine of cholesterolsyntheseremmer is een cholesterolverlagend medicament, (dat tevens een anti-inflammatoire werking lijkt te hebben) dat ingrijpt op de synthese van cholesterol door de snelheidsbepalende stap (HMG-CoA reductase) in de productie van cholesterol te remmen. Een Statine wordt voorgeschreven (indicatie) bij een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie), suikerziekte (diabetes mellitus) en preventie van hart- en vaatziekten.

Statines is het meeste gebruikte medicijn om het cholesterol te verlagen. Stanines zorgen voor een lagere cholesterol doordat ze de aanmaak van de stof mevalonaat remmen. Mevalonaat is nodig voor de productie van cholesterol. Blokkeer je de aanmaak van mevalonaat, dan zal dit resulteren in een lagere cholesterolwaarde.



Voordelen van Statines:
Cholesterol verlagend
Kans op hart- en vaatziektes wordt verkleind


Nadelen van Statines:Spierpijn
Hartfalen
Tekort aan Q10=> minder energie
Moeheid
Depressie
Kans op kanker wordt vergroot
Impotentie
Concentratie vermogen en geheugen verlies.

Zoals je kunt zien hebben Statines nogal wat bijwerkingen. Het is dus vaak een grote afweging wanneer je nu wel of geen Statines wilt gebruiken. Wel moet ik er bij zeggen dat de voor en nadelen pas in werking kunnen treden op langer termijn (bij jaren gebruik).

Voeding, stoppen met roken, beperking van alcoholische dranken en voldoende beweging zijn de key factoren wanneer jij zelf je cholesterol wilt verlagen op een andere manier dan met medicijnen. Medicijnen hebben bijwerkingen, maar nog “niemand” is er minder op geworden door gezond te eten en voldoende te sporten toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten