zondag 31 mei 2015

groene thee

Thee is een drank dat gemaakt wordt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis.

De theeplant (Camellia sinensis) is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om er thee van te maken.Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld. Van deze plant worden witte thee, zwarte thee, oolong en groene thee gemaakt.


Zowel de groene, zwarte, witte als oolong thee komen dus allemaal van dezelfde plant. Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee, maar kan wel een medicinale werkend effect bewerkstelligen. Groene en witte thee zijn de meest gezonde, al zitten er in zwarte thee ook nog steeds aardig wat antioxidanten. Antioxidanten die tijdens het stofwisselingsproces, metabolisme of "verbranden" van je voeding ervoor zorgen dat de vrije radicalen die vrij komen tijdens dit proces geen schade of blijvende schade veroozaken.

Je kan het vergelijke met het verbranden van hout in de openhaard. Regelmatig springen er wat houtresten af die nog branden en zodoende komen op je parket of vloerkleed en laten dan een brandwond achter. Antioxidanten zorgen ervoor dat dit geen schadelijk effect heeft in jouw lijf. Het kan zomaar de celdeling verstoren en aanleiding zijn tot degeneratieve ziekten.

De theeplant is een goenblijvende struik of kleine boom die zo'n 17 m hoog kan worden, maar meestal tot onder de twee meter wordt gesnoeid als het voor de bladeren wordt geteeld. De plant heeft een sterke penwortel. De bloemen zijn geel-wit met een diameter van zo'n 2,5-4 cm met 7 of 8 bloemblaadjes.

Aan groene thee wordt nogal eens heilzame werking toegeschreven, maar vaak ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor deze claims. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine en de National Institutes of Health zijn een tweetal effecten waarschijnlijk:

* Een specifieke zalf waarin groene thee extract is opgenomen werkt tegen genitale wratten. Deze zalf is goedgekeurd door de FDA. (de amerikaanse voedsel en waren autoriteit)

* Daarnaast heeft de cafeïne in groene thee een bevorderend effect op mentale alertheid.


Verder worden een aantal mogelijke effecten gesignaleerd:
~ Voorkomt duizeligheid bij opstaan bij ouderen.
~ Voorkomen van kanker in blaas, slokdarm, eierstokken en alvleesklier.
~ Verkleint het risico op, of vertraagt het effect van de ziekte van Parkinson.
~ Positief effect op lage bloeddruk na de maaltijd (bij ouderen).
~ Verlaagt het vetgehalte (waaronder cholesterol) van het bloed.
~ Vermindert de groei van abnormale cellen in de baarmoederhals na infectie door het humaan   papillomavirus.

Voor een groot aantal andere gezondheidsclaims zijn vooralsnog onvoldoende bewijzen.
Toch is de wetenschap erg positief over groene thee. Zo verlaagt ‘t het LDL-cholesterolgehalte (het slechte). Ook de doorbloeding wordt door groene thee ietsje beter. De L-theanine in groene thee zorgt voor een hogere aanmaak van de rustgevende boodschapperstof GABA in de hersenen, waardoor je je ontspannener en minder angstig kunt voelen. Groene thee stimuleert op meerdere manieren het metabolisme, de stofwisseling, waardoor je gewicht kan afnemen.

Het zijn de Artsen die het drinken van groene thee bij chemo juist afraden! Dit komt omdat groene thee de cellen dusdanig beschermt dat de chemo minder effectief wordt.
Groene thee bevat polyfenolen zoals flavonoïden in de vorm van catechinen. Een bekende catechine in groene thee is EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Polyfenolen werken ontsteking remmend. Het ontstaan van kanker wordt ook door deze Polyfenolen afgeremd.


Als je groene thee zet, doe dit dan met water van maximaal 80 graden. Als je kokend water erop giet of de thee te lang laat trekken, komen de tannines vrij. Tannines smaken erg bitter en kunnen bij sommigen irriterend op de darmwand werken.

De waterkoker is toch een bron van elektrostress voor het water en voor jezelf. Met een elektromagnetische veldsterktemeter zou je dat duidelijk kunnen waarnemen.

1 opmerking: