donderdag 5 maart 2020

happy brains, body, life

Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF)

In ons complexe brein is een zeer belangrijk eiwit aanwezig met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor ofwel BDNF. Dit is een zenuwcel-stimulerende stof en het beïnvloedt uiteenlopende belangrijke functies waaronder;


-bescherming van cellen
-groei van neuronen (zijn de informatie- en signaalverwerkers van het lichaam)
-groei van synapsen (contactplaats tussen twee zenuwcellen of tussen een zenuwcel en een -spiervezel)
-en ondersteuning van cognitieve functies. (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie)

In de wereld van vandaag de dag, waarin er steeds meer van je wordt gevraagd en het lijf steeds zwaarder wordt belast is dit een belangrijk focuspunt geworden.

Een grootschalig en jarenlang onderzoek in Noorwegen bij meer dan 700 mensen heeft aangetoond dat 2 tot 3 uur per week bewegen, waarbij de intensiteit niet van belang was, 12% van het aantal depressies voorkomen kan worden.

Zo zie je maar dat een kleine verandering in je leefstijl, zoals iets minder binch watching, ook wel the netflix pose genoemd, een grote sprong voorwaarts kan geven in je lichamelijk en geestelijke gezondheid, denk daarbij aan het behoorlijk verlagen van het risico op bijvoorbeeld Alzheimer, andere aanverwante cognitieve stoornissen.

Een laag BDNF-gehalte kan verbonden zijn aan allerlei hersen gerelateerde aandoeningen.
Deze omvatten, angststoornissen, depressie, obsessief-compulsieve stoornis, eetstoornissen, schizofrenie, dementie, de ziekte van Huntington, zoals gezegd de ziekte van Alzheimer, maar ook posttraumatische stressstoornis, burnout-syndroom en suïcidaal gedrag.

Wat niet vergeten moet worden is dat goede, gezonde voeding, zoals veel groente en fruit, die je darmen en dus je hersenen ongelooflijk verwennen en de rest van je lijf goed zullen doen, een enorme bijdrage leveren aan je welzijn.

Het handhaven van voldoende BDNF is dus erg belangrijk, niet alleen voor je hersenen, maar ook voor het fysieke en mentale functioneren. Met de onderstaande BDNF stimuleringsmethoden zullen de concentraties niet in één dag dramatisch stijgen. Het is een proces van meerdere maanden consequent zijn.

Wat te doen om dit te blijven stimuleren:

Intensief trainen
Hoe groter de intensiteit van een fysieke training des te meer BDNF er wordt aangemaakt. Het werkt echter niet zoals endorfinen die vrijkomen bij dezelfde inspanningen.

Tip: Probeer het trainen met gewichten. Je kan hiermee makkelijk 2-3 maal per week een korte intensieve training van 20-30 minuten inlassen.

Tussentijds vasten of calorierestrictie
Het met tussenpozen vasten en/of het beperken van je calorie inname is over het algemeen gezond.

Tip: Probeer een van de verschillende manieren van tussentijds vasten. Dit kan al een aantal dagen per week zonder veel inzet of aanpassingen, denk daarbij aan intermittent fasting.

Aanpassen van je voeding
Het eten van veel geraffineerde suikers of slechte vetten saboteert de pogingen om BDNF te verhogen. Veel verborgen suikers zitten als sluipmoordenaars in allerlei half of heel fabrikaten, zoals koeken, blikvoer, pakjes en zakjes, chips, frisdranken, alcoholische dranken en sapjes.

Tip: Eet dus zo min mogelijk voorverpakte voeding. Ga wanneer het kan voor vers, biologisch en lokaal.

Zonlicht (Vitamine D3)
Blootstelling aan zonlicht zorgt niet alleen voor voldoende vitamine D3 maar ook aan een breed spectrum aan lichtfrequenties en andere gunstige effecten waaronder ook BDNF.

Tip: Ga zo veel mogelijk naar buiten en stel zoveel mogelijk blote huid bloot aan direct zonlicht. Doe dit op een verantwoorde manier en zorg ervoor dat je niet verbrand. Of neem bijvoorbeeld een product die van nature ook vitamine D bevat, zoals levertraan, maar Omega mag niet ontbreken.

Supplementen
Er zijn verschillende supplementen die de productie van BDNF ondersteunen.

Tip: Neem je huidige voedingssupplementen eens onder de loep. Het kan goed zijn dat er al een product bijzit die een effect heeft op het BDNF.

Afvallen
Ben je te zwaar dan verminderd de productie van BDNF in de hersenen. Waarschijnlijk is dit gelinkt aan een tekort aan intensief sporten, het dieet van zwaarlijvigen en het uitblijven van calorierestrictie.

Tip: Neem je huidige lichaamssamenstelling onder de loep en zoek een afvalmethode die je langdurig kan volhouden en gemakkelijk kan toepassen

Sociale verrijking
Een van de meer aangename manieren on BDNF te verhogen is door middel van sociale interacties. Dit geldt ook voor kleine kinderen!

Tip: Besteed meer tijd aan vrienden en familie het is dus niet alleen gezellig maar ook goed voor jou en je kinderen.

Thinkfood Thinktwice, Thinkhealthybrain, Thinkhappylife !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten