dinsdag 31 maart 2015

nitraat - nitriet - nitrosamine

Wat zijn nitraat en nitriet en zijn ze schadelijk 
Nitraten spelen een belangrijke rol bij de stikstofopname door een plant uit de bodem. Dat geldt dus ook voor groenten. Bij de bemesting van de planten levert dit een stikstofvoorraad voor de plant. Deze wordt deels onder de vorm van nitraat opgenomen door de plant. De plant zet deze nitraten weer voor een deel om in eiwitten, om te kunnen groeien. De hoeveelheid nitraat in de groente wordt beïnvloed door licht, temperatuur en bemesting. Nitraat kan ookomgezet worden in nitriet en daarmee kan een probleem ontstaan voor de .



Overbemesting
Door overbemesting kan het nitraat zich gaan ophopen. Deze ophoping komt voor bij verschillende groenten die daar gevoelig voor zijn. Bij langdurige overbemesting vormt nitraat een bedreiging voor de gezondheid. Door deze overbemesting komt het nitraat na verloop van tijd in het grondwater. Hierdoor komt er ook steeds meer nitraat in ons drinkwater terecht.

Voeding
In de winter is het gehalte van nitraat 1,5 keer zo groot als in de zomer. Dit komt door minder licht: de zon schijnt minder, minder krachtig en de dagen zijn korter. Een gemiddelde hoeveelheid nitraat in een kropsla bijvoorbeeld is in de zomer 2,2 gram per kilo en in de winter 3,2 gram per kilo.

Nitraat wordt ook als conserveringsmiddel gebruikt bij kaas, vlees en vleeswaren. Dit zijn de E-nummers E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (kaliumnitraat). Deze nitraten voorkomen de ontwikkeling van bacteriën die botulisme veroorzaken. Ook zorgen deze nitraten ervoor dat het vlees een mooie kleur krijgt. Denk eens aan filet american en het tartaartje.

Schadelijk?
Wetenschappers blijven het oneens over de interpretatie van het beschikbare bewijs voor gezondheidrisico’s van nitraat. De algemene visie is dat nitraat op zich is niet schadelijk, er ontstaat pas een probleem als het zich gaat omzetten in het veel giftigere nitriet. Deze omzetting gebeurt door bacteriën, bij hogere temperaturen gaat deze reactie snel. Bij temperaturen boven de 70 graden gaan de bacteriën dood en vindt er geen nitrietvorming meer plaats. Maar helaas, door het koken stijgt de temperatuur langzaam en zo vormt er zich nitriet.
In ons lichaam wordt er ook een klein deel omgezet van nitraat naar nitriet. Dit gebeurt in ons spijsverteringskanaal, het deel is ongeveer 5% wat omgezet wordt door de bacteriën in de darmen naar nitriet.

Tegenover recente aanwijzingen voor verhoogd risico op darmkanker voor bepaalde groepen, staan aanwijzingen voor gunstige effecten op hart en bloedvaten.
Sommige wetenschappers suggereren dat vanwege deze gunstige effecten de norm voor nitraat in drinkwater verhoogd kan worden zonder een toename van gezondheidsrisico’s. Er zijn echter ook aanwijzingen dat bepaalde groepen van mensen meer gevoelig zijn voor schadelijke effecten van nitraat.




Nitrosaminen
Anders gaat het worden als de nitrieten omgezet gaan worden in nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. Hierdoor is er een grotere kans op maag of darmkanker. Maar ook kunnen ze leiden tot anemie (bloedarmoede) of cyanose (blauwzucht, ook wel blauwe baby ziekte genoemd).

Nitrosaminen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld nitraatrijke groenten samen met vis of met schaal- en schelpdieren te eten. Door deze combinatie met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen. Nitraatrijke groente in combinatie met vis is dan ook af te raden, eet vis altijd met nitraatarme groente. Dit voorkomt de vorming van mogelijke kankerverwekkende nitrosaminen in het lichaam.

We kunnen deze nitrosaminen overigens ook binnenkrijgen via sigarettenrook, cosmetica, water drinken. Vitamine C kan de vorming van nitriet en nitrosamines gedeeltelijk, maar in onvoldoende mate een halt toe roepen.

Recente onderzoeken hebben gunstige effecten aangetoond en er wordt zelfs gezegd dat het eten van nitraat rijke groenten onbeperkt kan en zelfs in combi met eiwitten.
Persoonlijk ben ik van mening dat wat de natuur ons te bieden heeft geen nadelige invloed zou mogen uitoefenen op onze gezondheid, maar houd zelf goed in mijn achterhoofd dat de manier waarop wij telen en bemesten wel eens de ongewenste averechtse werking op onze gezondheid zou kunnen hebben, alertheid en voorzichtigheid is wel op z'n plaats.


Nitraatrijke groenten
Nitraatrijke groenten zijn:
Andijvie
Bietjes, rode
Bleekselderij
Chinese Kool
Koolrabi
Paksoi
Postelein
Raapstelen
Sla, alle soorten
Snijbiet
Spinazie
Spitskool
Venkel
Waterkers

Nitraatarme groentenAsperges
Aubergine
Bloemkool
Broccoli
Doperwten
Knolselderij
Komkommer
Kool, rode, witte, savooien-
Koolraap
Paprika
Prei
Schorseneren
Snijbonen
Sperziebonen
Spruiten
Tomaten
Tuinbonen
Uien
Witlof
Wortelen

Tips
Om de vorming van nitriet en nitrosaminen klein te houden gelden deze adviezen:
Niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groenten eten.
Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan 2 dagen. Na 2 dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30% dalen.
Houd rekening met de seizoenen: eet bijvoorbeeld bij voorkeur in de zomer verse spinazie en sla. Kies in de winter bijvoorbeeld diepvriesspinazie die in de zomer geteeld werd.
Combineer nitraatrijke groenten liever niet met vis vooral schaal en schelp dieren (uitgezonderd zalm en makreel).
Koken doet het nitraatgehalte in groenten dalen, omdat nitraat overgaat in het kookvocht. Gebruik om die reden nooit het kookvocht van nitraatrijke groenten om die verder te verwerken in gerechten.
Warm restjes nitraatrijke groenten nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet.
Vries kleine porties nitraatrijke groenten in. Hierdoor verloopt het invriesproces sneller en wordt de bacteriële omzetting tot nitriet beperkt. Tracht het ontdooiproces om dezelfde reden altijd zo kort mogelijk te houden. De omzetting van nitraat in nitriet door bacteriën gebeurt vooral wanneer de gerechten zich langdurig in de gevaarlijke temperatuur zone bevinden, namelijk tussen 10 en 60°C.



bron:  Miss Natural
          Mens en Gezondheid


dinsdag 17 maart 2015

E-102 tartrazine (rood)

Iedere keer als je pudding eet of snoep wat geel gekleurd is dan bestaat de kans dat je ook E102 binnenkrijgt. Deze omstreden kleurstof wordt gevonden in honderden bewerkte voedselproducten.


E102 of tartrazine is een felgele kleurstof die wordt verwerkt in voedingsmiddelen, textiel en cosmetica.

Volgens de Europese regelgeving moet tenminste 85 procent van E102 pure kleurstof zijn. De rest mag bestaan uit andere stoffen, waaronder schadelijke zware metalen als kwik, arseen, cadmium en lood. Sommige soorten E102 bevatten bovendien aluminium, maar dat hoeft de producent niet te vermelden.

Verboden
Levensmiddelenfabrikanten kunnen kiezen uit de nummers E100 tot E200 om hun voedsel de gewenste kleur te geven. Beruchte kleurstoffen zijn de zogeheten Southampton Six, of azokleurstoffen tartrazine (E102), chinolinegeel (E104), zonnegeel FCF (E110), azorubine (E122), ponceau 4R (E124) en allurarood AC (E129). Deze zes kleurstoffen werden door de Universiteit van Southampton in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen.

E102 zit onder meer in custardpoeder, cakemeel, vruchten op sap, jam, snoep, mosterd, ijs, gebak, mayonaise, frisdranken, zoetzure producten, chips, soep, vissticks en vruchtenhagel. Ook de medicijnen Citrosan en Pantoprazol danken hun gele kleur aan E102.

E102 is bekend onder de namen Cl 19140, Food Yellow 4, Acid Yellow 23 en Amarillo. 

In Noorwegen is E102 verboden in voedselproducten. 

Voorheen was de stof ook verboden in Duitsland en Oostenrijk.

Frisdranken
Tartrazine is goedkoop en goed oplosbaar in water. Daarom wordt deze stof toegevoegd aan veel frisdranken. Bovendien blijft E102 stabiel in zure oplossingen of als de stof wordt verhit.

Omdat E102 wordt verdacht van allergische reacties, wijkt de industrie meer en meer uit naar een andere kleurstof: E160b of Annatto. Maar E160b kan ook allergische reacties of eczeem veroorzaken.

Franse onderzoekers vonden een mogelijk natuurlijk alternatief in een bijproduct van cider. Andere alternatieven zijn bètacaroteen, kurkuma en luteïne.

Histamine
Afbraakproducten van E102 kunnen allergische reacties versterken, vooral bij astmapatiënten. Tartrazine stimuleert namelijk de aanmaak van histamine. Ook mensen die last hebben van aspirine-intolerantie kunnen dergelijke reacties krijgen. Andere bijwerkingen die bleken uit onderzoeken zijn: migraine, wazig zicht, jeuk, hooikoorts en vlekken op de huid. De stof is mogelijk ook kankerverwekkend.

De consumptie van aluminium, dat in tartrazine kan zitten, is in verband gebracht met dementie. Een combinatie van kleurstoffen waaronder E102 en natriumbenzoaat (E211) kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen van 3 en van 8-9 jaar oud.