zondag 29 december 2019

challenge: burpees


progamma:
*dag 1-5 = 1x per dag en iedere keer met 1 erbij per dag verhogen

*dag 6-10 = 6x per dag en iedere keer met 2 erbij per dag verhogen

*dag 11-15 = 16x per dag en iedere keer met 1 erbij per dag verhogen

*dag 16-20 = 21x per dag en iedere keer met 2 erbij per dag verhogen

*dag 21-31 = 29x per dag en iedere keer met 1 erbij per dag verhogen


waarom: 
1) verbeteren van mijn conditie
2) verbranden van iets te veel opgedane vetopslag
3) "total" body spieropbouw
4) lekker makkelijk thuis te doen
5) helder hoofd in een fitter lijf
6) remedie tegen stemmingswisselingen en aanverwante zaken
7) je wordt er een leuker en gezelliger mens van

next month challenge:
de volgende maand gaan we de klim challenge doen en misschien in afgeslankte vorm de Burpees er naast bij, maar daarover later meer.

zondag 17 november 2019

vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbaar prohormoon en eigenlijk geen vitamine, maar zo in de volksmond tot stand gekomen omdat het ook als suppletie te verkrijgen is. Het is een vitamine dat de concentraties van calcium(kalk) en fosfaat in het bloed reguleert en dus ongelooflijk belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert juist die noodzakelijke opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam.


Vitamine D is ook super belangrijk om de weerstand te bevorderen voor een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt, waarbij gezegd moet worden dat een jonge kwetsbare huid sneller vitamine D aanmaakt als een oudere huid en dus een jonge huid minder lang blootgesteld hoeft te worden aan zonlicht, wat uiteraard ook heel verstandig is.

Zonlicht is zoals gezegd de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel), waarbij opgemerkt moet worden dat alle vissoorten die schubben en vinnen hebben gezond en rein zijn en vissoorten die één van beide niet hebben gerekend moeten worden tot onrein en zelfs ongezond.

Vette vis bevatten dus iets meer vitamine D als de minder vette vis.

In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd, vanuit gezondheidsoverweging ten zeerste af te raden omdat dit soort fabrikaten niet bepaald blaken van gezondheid omdat ze naast het toevoegen van (goedkope chemische en van slechte kwaliteit) vitaminen, teveel ballaststoffen bezitten waar het lichaam eerder last als gemak (lees voordeel) bij heeft.
Margarine, bak en braadboter moeten we dus eigenlijk niet eten omdat deze in elkaar geknutselde vetten meer kwaad doen dan goed voor u, de belasting van lever en nieren daardoor is onwenselijk.

Aan te bevelen is dan ook de veel gezondere variant als biologische roomboter met goede vetten en goede vitaminen en mineralen, zo ook kokosolie, en eerste koude persing olijfolie.

Zonlicht is de belangrijkste stimulerende factor voor de productie van vitamine D. Vitamine D wordt immers in de huid aangemaakt onder invloed van ultraviolette straling (uv). In de meeste gevallen is een dagelijkse blootstelling aan zonlicht van 15 minuten met onbedekte handen en gelaat voldoende om de voorraad vitamine D in het lichaam op peil te houden.

In de zomer zal het dus over het algemeen wel meevallen met te weinig vitaminen D in het lichaam, omdat we dan veel meer kunnen profiteren van een veelvoud aan zonuren tov de winter.
Meer zon, meer buiten minder lichaamsbedekking.
In de winter schijnt de zon niet alleen minder en minder krachtig, maar we zijn ook minder in de buitenlucht en als we toch veel in de buitenlucht zouden zijn, dan nemen we toch vele malen minder zonnestralen tot ons omdat vanwege de weersomstandigheden ons lichaam voor meer dan 90% bedekt is, als we het al redden tot een bloot gezicht en blote handen.

Vitamine D blijft essentieel voor ons lijf en in de winter zeker, dus let op met wat je eet, want daar moeten we het dan toch voor een deel van hebben, maar het is zeker niet verkeerd om extra tot ons te nemen en dat mag best zonder te overdrijven, en als je al overdrijft doet het dan met mate, want een beetje overdrijven dmv suppletie kan geen kwaad. Zoals gezegd is het noodzakelijk dus doen, want de klachten van een te kort zijn divers en heel vervelend.


Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?
Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint. Tot slot kan ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen veroorzaken

1. Doffe huid
2. Onrustige huid
3. Fijne lijntjes
4. Droge huid
5. Sneller zweten
6. Tekort aan energie
7. Zwakkere botten
8. Bloedend tandvlees
9. Spier- en/of gewrichtspijn
10. Lusteloosheid
11. Angstaanvallen
12. Hyperventilatie
13. Krampen en spiertrillingen
14. Wie langdurig last heeft van een vitamine D-tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen.

Wat doet vitamine D als je een vorm van reuma hebt?
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D mogelijk een ontstekingsremmende werking bij ontstekingsreuma heeft en misschien ook bij artrose. Maar dit verband is nog niet bewezen.

Het slikken van vitamine D kan het risico op botontkalking en botbreuken verkleinen. Bijvoorbeeld bij mensen met botontkalking (osteoporose) en als je bepaalde medicijnen zoals prednison gebruikt.

Mensen met reuma merken soms dat hun vermoeidheid vermindert als ze bij een vitamine D-tekort een supplement gaan gebruiken.

Mensen met depressie vaak vitamine D tekort.
In de afgelopen jaren is vitamine D regelmatig in verband gebracht met cognitieve achteruitgang en mentale gezondheid. Men veronderstelt dat een vitamine D tekort kan bijdragen aan een depressie.

In NESDA onderzochten we de samenhang tussen vitamine D en depressie.
De bevindingen laten een sterk verband zien tussen vitamine D en depressie. Een vitamine D tekort en een depressie zouden beiden uitingsvormen kunnen zijn van een onderliggende biologische kwetsbaarheid voor depressie. Het kan ook zijn dat vitamine D betrokken is bij de totstandkoming van een depressie. Men veronderstelt- maar dit is tot nu toe nog niet overtuigend bewezen- dat de inname van extra vitamine D de depressie kan beïnvloeden. De inname van vitamine D is eenvoudig te verhogen door middel van het aanpassen van de voeding, het nemen van voedingssupplementen en vaker in de zon zitten.

Al met al, hele goede redenen zeker gezien de diversiteit aan klachten om je eetgewoonten onder de loep te nemen, en dan niet alleen de manier waarop; dus drink je vlak voor, tijdens of direct na het eten wat een nadelige invloed heeft op het verteringsproces, maar ook wat eet je, is het eenzijdig, is het magnetron voer en dan ook nog eens kant en klaar, of blik en pakjes voer wat natuurlijk niet bedoeld is om een permanent onderdeel te laten vormen van een gezonde levensstijl en dus niet thuis hoort  in een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon.

eet gezond, tik een eitje staat wat dat betreft nog steeds als een huis, so thinktwice!

donderdag 28 februari 2019

to tatooed or not to tatooed

Als ze geen belangen hebben dan kan je best wel goed geinformeerd worden door het RIVM, zoals ook in dit geval over de mogelijke risico´s van Tatoe´s en de kankerverhogende risico´s die het met zich mee kan brengen.


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en aromatische aminen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn.

Of het hebben van een tatoeage gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, hangt van heel veel verschillende factoren af. Zo spelen de grootte van de tatoeage, de concentratie van de schadelijke stof en de tijd dat je lichaam eraan blootgesteld is een rol bij de ontwikkeling van kanker.

Wat gaat er onder de huid?Voor altijd moet het zijn, daarom prikt de tattoo-naald diep, tot in de middelste huidlaag, de dermis of lederhuid. Elke steek één kleurdruppel, te veel voor de vreetcellen van ons immuunsysteem. Ze zijn niet in staat om de kleurstoffen af te voeren, alleen om ze enigszins te verplaatsen. Zo worden de pigmenten letterlijk ingekapseld onder de huid.

Hoe schadelijk is tattoo-inkt?
Onderzoekers aan de Universiteit van Regensburg (Duitsland) hebben twintig zwarte kleuren van verschillende fabrikanten getest. Ze bevatten allemaal Carbon Black, roet dus. Het resultaat: slechts één monster gaf een goed resultaat. De kleuren van de andere fabrikanten waren zeer belastend en schadelijk voor de gezondheid. Ze bevatten toxische of kankerverwekkende stoffen zoals fenol of polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's).

De chemische industrie produceert roet in grote hoeveelheden, bijvoorbeeld om autobanden stevig en zwart maken. Om roet zonder gevaren onder de huid aan te brengen, moet die grondig worden gereinigd. Die moeite nemen klaarblijkelijk niet alle fabrikanten.

Kankerverwekkende stoffen in gekleurde tatoeage-inkt en bij andere kleuren dan zwart is het al niet veel beter gesteld en komt men tot een vergelijkbare conclusie: kankerverwekkende aromatische stoffen en kleuren, zoals die ook voorkomen in autolakken.

Volgens het RIVM is er nog nooit onderzoek gedaan naar het effect van een tattoo op langer termijn. Nieuw onderzoek moet dus definitief uitwijzen of een tattoo, ook jaren later, geen gevaarlijke gevolgen kan hebben. En daar zou wel eens een beter antwoord in verscholen kunnen zitten.

Praktijkvoorbeelden zijn er die aantonen dat er harde inktachtige stoffen achter blijven onder de huid, vanwege het inkapselen, aangestuurd door ons immuunsysteem. Lymfeklieren die overuren draaien omdat er blokkades ontstaan met onstekingsreactie als gevolg door het zetten van een lichaamsvreemde stof onder de huid.
Je kan je natuurlijk afvragen waarom onze lichaam beschermd word door het grootste orgaan wat we bezitten, nl de huid. Je kan je afvragen waarom het een gesloten systeem is, en daar waar het niet gesloten is, het lichaam wordt beschermd tegen ziekmakende indringers dmv klieren die bij elke lichaamsopenig aanwezig zijn. 

Smaken verschillen, de één vindt tatoes mooi de andere niet, bij de één kan het niet groot genoeg terwijl een ander zweert bij mooie kleine tatoes. 
Waar we niet over moeten verschillen is of het goed is voor je gezondheid. Helaas is er te weinig onderzoek naar gedaan tot nu toe. Er zijn wel onderzoeken, maar hebben nog niet iets kunnen zeggen over de lange termijn. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat als je je immuunsysteem maar flink over de rooie helpt dmv het zetten van tatoes, je er sterker van wordt.
Dit naast onderzoeken die juist beweren dat het immuunsysteem niet sterker te maken is en dat een gezond lichaam bepaald of je immuunsysteem gezond en sterk genoeg is, dus puur afhankelijk van jouw eigen algehele conditie. 

Je kan er van vinden wat je wilt, logisch is het niet dat je iets onder je bescherm(heer) spuit, en zeker niet als het alleen maar een cosmetisch doel dient. 
Los van het feit of Tatoe shops gecertificeerd en schoon materiaal inzetten van machines, naalden en schonen handen of handschoenen, dus ook de inkt soorten, blijft de vraag of je op termijn zonder dat je het weet een enorme aanslag hebt gepleegd op je lijf, je huid, je bloed, je organen, je lymfesysteem en daarmee jezelf blootstelt aan risico verhoogende ziekmakende zelfs kankerverwekkende stoffen.

Bij een kameraard van mij hebben ze bij een hart operatie in de lymfebanen harde rest stukjes inkt aangetroffen, ik kan mij niet aan de gedachte ontrekken dat hij met het versieren van zijn lijf wellicht een hogere prijs heeft moeten betalen dan alleen maar het werk, de uren en de inkt van de masterbob.

Je bent misschien wel net zo goed een rund als je met totoeages stunt?