zondag 30 maart 2014

lekker bakkie koffie???

1 Korinthe 10:31 Of u dus eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.


Dit artikel gaat over een onderzoek die in de jaren zeventig al gedaan is t.a.v. koffie en de werking van cafeïne in ons lichaam.

De bronnen die hiervoor gebruikt zijn:
  • Proof Positive, Dr. Neil Nedley
  • Natural Remedies Encyclopedia,
  • Vance Ferrel & Harold M. Cherne,
  • MD. www.groenerekamer.nl

De brochure die ik heb doorgespit bestaat uit 8 kantjes A4, die heb ik niet helemaal over overgenomen, hier heb ik in hoofdlijnen gepubliceerd wat deze brochure behelst.
Deze brochure behandelt met name de werking van cafeïne in ons lichaam, en naast al het positieve wat je vindt via dr. Google op het internet over hoe goed koffie en cafeïne is, en wat het doet in ons lichaam, hier dan de tot nu toe meest complete grote tegenhanger gevonden.

Iedereen weet wel dat koffie cafeïne bevat en dat, dat niet zo goed is voor hart- en bloedvaten. Over de vele andere gifstoffen is helaas veel minder bekend, omdat er haast niet over wordt geplubiceerd. Het is natuurlijk goed voor te stellen wat het met de markt doet als wijd en zijd bekend wordt dat het meest gekochte en gedronken goedje helemaal niet zo gezond is als we graag zouden denken en willen.

In een gezondheidsstudie werd ons in de zeventiger jaren al geleerd dat koffie meer dan 20 schadelijke stoffen bevat, waarvan sommigen zeer giftig of direct kankerverwekkend zijn: methylxanthine, methylglyoxal, cathechol, chlorogeenzuur, neochlorogeenzuur, furfural, hydroquinon, tyramine, polyfenol en in cafeïne vrije koffie wordt ipv cafeïne, tannine en trichlooretheen gebruikt, waardoor het niet beter is dan reguliere koffie. Dit zijn stoffen die je maar beter buiten je lichaam kunt houden.

Dr. Dean Ornish en collega's deden een studie die zij “De Leefstijl Hart Test” noemden in San Francisco, USA. Zij gaven de mensen een bijna veganistisch dieet zonder dierlijke producten, behalve het wit van ei en 235ml magere melk of magere yoghurt. De calorieën werden niet beperkt, wel werd cafeïne verboden.

De conditie van de coronaire (rondom het hart liggende) bloedvaten werd aan het begin van de studie en na 12 maanden bekeken dmv een coronair angiogram. Daarmee kon men precies uitrekenen of de vernauwing van de bloedvaten, erger, hetzelfde of beter was geworden. Tot verbazing van vele artsen, was bij 82% van de patiënten de atherosclerose compleet teruggedraaid, 14% waren hetzelfde gebleven en maar 4% was erger geworden.

De reden waarom de artsen cafeïne verboden:
  1. omdat het de homocysteïne waarden in het bloed kan doen stijgen met een verhoogd risico op atherosclerose.
  2. omdat cafeïne de afbraak van adrenaline (stresshormoon) blokkeert, wat een verdubbeld risico op een hartaanval geeft.
  3. omdat cafeïne een relatief klein maar toch belangrijke invloed kan hebben op de verhoging van het cholesterol en dan wel de  LDL die vooralsnog niet schadelijk is, maar zijn functie heeft.

Cafeïne is 1 van de 10 voedsel hulpstoffen die het slechts zijn voor onze gezondheid.

Het wordt gebruikt als kleur- smaakstof, stimulant en veroorzaakt, nervositeit, hartkloppingen en hartdefecten. Verder beschadigt en/of vermindert cafeïne de bloedcirculatie waardoor de ziekte van Raynaud, (situatieve bloedvaat vernauwing) reisziekte en cellulites erger kunnen worden.

Cafeïne verzwakt de ogen, mensen met maculadegeneratie (oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt). Het kan ook bloedneuzen veroorzaken als u ook nog eens bloedverdunners gebruikt of voeding met een hoog gehalte aan salicylaten (organisch zuur in bepaalde groente en fruit, zoals: amandelen, waterkastanjes en pinda's, zwarte thee en koffie).

Cafeïne is in verband gebracht met gehoor verlies en doofheid, doordat cafeïne krampen veroorzaakt en bloedvaat vernauwing. Het is de meest algemeen bekende voedingsoorzaak van tinnitus (oorsuizen) en werkt negatief op de ziekte van Ménière.

Cafeine en oorzaken: dus tussen door hier een kleine waslijst van allerlei oorzaken door het gebruik van koffie:

Hartfalen, bloedvaten vernauwing, atherosclerose, afbraak adrenaline, verhoogd cholesterol (LDL), bloeddruk verhogend, verhoogd hartfrequentie in rust toestand, beschadigt en verminderde bloedcirculatie, ziekte van Raynaud, verzwakte ogen, doofheid, tinnitus, droge mond, lelijke tanden, slechte adem, snelle uitdroging, huidklachten zoals mee-eters, lupus erythematodes (is een auto-immuunziekte die uw huid, gewrichten en interne organen kan aantasten).

Cafeïne verzwakt en ontspant de sluitspier van de slokdarm vanwege (methylxanthine), voedsel en maagzuur kan daardoor terug de slokdarm in, dit effect vindt al een binnen een half uur na het drinken van koffie plaats, met als gevolg, brandend maagzuur en een negatieve invloed op een middenrif breuk.

Cafeïne veroorzaakt ontstekingen van de maag met een verhoogd risico op een maagzweer. Dit geldt ook voor softdrinks waar cafeïne in zit.

Cafeïnevrije koffie is geen alternatief omdat er tannine en hoge concentraties trichlooretheen in zit. Behalve als koffie op een biologische manier (dmv water) wordt gededcafeineert. 

Het werkt ook irriterend voor je darmen. Mensen met een diverticulitis, prikkelbaardarmsyndroom (spastische darmen), darmpolypen, incontinentie en de ziekte van Crohn hebben, kunnen beter koffie schrappen.

Cafeïne en nieren zijn geen vrienden, je nieren zijn erg blij als je stopt met koffie. Cafeïne produceert te veel zuur en veroorzaakt een overdosis aan afvalstoffen. Dit hoopt zich uiteindelijk op en kan zich uiten in gruis en nierstenen.

Cafeïne en de lever zijn ook niet echt verenigbaar, cafeïne bindt zich met zoutzuur van de maag en vormt een gif dat hydrochloride wordt genoemd. Als dit bij de lever aankomt probeert de lever dit door uitscheiding van gal het gif weg te spoelen. Erg schadelijk voor de lever, cafeïne behoort tot de top 6 van schadelijkste stoffen voor je lever.

Cafeïne en botten kan een lijdensweg in houden, 1 tot 1 ½ kopje koffie per dag verhoogt het risico op heupfracturen. Dr. Cherne: "vrouwen die koffie en softdrinks drinken hebben een verhoogd risico op osteoporose, omdat koffie de opname van calcium in de weg staat."

SPECIFIEKE GEZONDHEIDSPROBLEMEN IN RELATIE TOT KOFFIE:

Bloedarmoede:
de polyfonen in koffie en tannine in zwarte thee verminderen de hoeveelheid ijzer wat uit ons voedsel wordt opgenomen met 70%, dat lijdt tot bloedarmoede, dan hebben we het nog maar niet over de gevolgen van bloedarmoede, zoals zuurstof tekort waar onze organen volledig van afhankelijk zijn.

Migraine:
Het aminozuur tyrosine produceert een afbraak product tyramine wat een belangrijke oorzaak is van migraine. Tyramine komt voor in koffie maar ook in kaas.

Diabetes:
  • grote hoeveelheden cafeïne zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel, omdat koffie veel enkelvoudig (snelle) suikers bevat en minder complexe koolhydraten, wat voor enorme pieken zorgt in het bloed, je krijgt dan vervolgens deze kettingreactie:
  1. irritatie van het maagslijmvlies, door overproductie van het maagzuur
  2. stimulatie verhoogd de uitscheiding van adrenaline
  3. overmatige prikkeling van de zenuwcellen in je hersenen, waardoor de hypofyse een hormoon afscheidt die de bijnier aanzet tot overproductie van adrenaline en dat in rusttoestand dus desastreus is voor je lijf.
  4. adrenaline stimuleert nl weer de uitscheiding van insuline, dat lijdt weer tot een verminderd glucose gehalte in je bloed en voor je het weet, hypoglycaemie.

Door de eerste piek aan koolhydraten voel je je lekker, onder invloed van adrenaline, daarna door insuline krijg je weer zin in zoetigheid en daar gaan we weer, de cirkel is rond, overgewicht?

Cafeïne remt de afbraak van adrenaline, je blijft dus onder spanning staan en je bijnieren raken uitgeput. Zonder een goede werking van de bijnier is het einde oefening.

Kanker:
Hoewel niet alle experts het er over eens zijn, in hoeverre koffie het risico op kanker verhoogt, blijven er zorgen bestaan t.a.v. deze populaire drank die definitief carcinogene stoffen bevat. Dit zijn o.a. methylglyoxal, cathechol, chlorogeenzuur, neo chlorogeenzuur, furfural endydroquinen. 

Daarnaast zijn echter wel een aantal soorten kanker waarvan inmiddels wel bewezen is dat zij door koffie worden veroorzaakt.
Dit zijn: nier- borst- pancreas- eierstokken- darm- en blaaskanker.

Degenen die 2 of meer kopjes koffie per dag drinken verhoogden hun risico om te sterven aan darmkanker met 70% vergeleken met degenen die minder dan 2 kopjes koffie per dag dronken. Dit heeft een epidemiologisch onderzoek uitgewezen onder 24.000 adventisten.

Vrouwelijke problemen:
Door het drinken van koffie is er 4x hoger risico op pijnlijke menstruatie. Grotere stemmingswisselingen tijdens de menopauze. Onder invloed van cafeïne wordt het bloed dus zuurder, daardoor wordt er meer calcium uit de botten onttrokken en hebben we hier een oorzaak voor osteoporose.

Kans op zwangerschap wordt al verminderd door 1 kopje koffie per dag, het vermoeden is dat tannine in de koffie daar de oorzaak van is. In het ergste geval kan het tijdens de zwangerschap zelfs tot geboorteafwijkingen leiden.

Allergieën:
In deze samenvatting wil ik me dus niet beperken tot de opmerking dat cafeïne een negatieve invloed heeft op allergieën, huidproblemen is daar een hele bekende van.

HOE ONDERMIJNT CAFEINE DE FUNCTIE VAN DE FRONTALE HERSENKWABBEN?

Cafeïne verzwakt het immuunsysteem en remt de communicatie van hersencellen onderling.
Hersencellen communiceren dmv chemische uitwisseling. Zenuwcellen zenden chemische boodschappen uit, (neurotransmitters) die door buur cellen worden opgepikt.
Deze zorgen voor verandering in de cellen die hen ontvangen. De ene zorgt voor stimulatie de andere voor kalmering.

Cafeïne beïnvloed met name voor deze studie onderzocht, twee neurotransmitters: acetylcholine en adenosine. Deze onderlinge samenhang en samenwerking wordt door cafeïne ernstig verstoord, met destructieve gevolgen.

Cafeïne verzwakt bijvoorbeeld de adenosine, waardoor er een rem komt op bepaalde noodzakelijke aspecten en prikkelingen van de zenuwoverdracht, dit geeft een disbalans en wordt derhalve in verband gebracht met nachtmerrie, angst neurose, fobieën en paniekaanvallen, psychose en schizofrenie.

Anderen onderzoeken voegen aan deze lijst nog, anorexia nervosa toe.
Door cafeïne stijgt de neurotransmitter dopamine wat dus kan leiden tot schizofrenie of verergert dit.

In een bekend Noors onderzoek: 👉 “de Tromso hart studie” is duidelijk het verband aangetoond tussen koffie en depressie. Dit betrof een onderzoek onder 143.000 mensen. Bij vrouwen die koffie dronken was een duidelijk toename van depressie. Daarnaast hadden zij ook meer problemen om met stress om te gaan.

Als cafeïne zo goed voor ons was, zoals sommige leken en wetenschappers ons willen geloven, is het wel opmerkelijk dat de hersenen zo'n grote poging doen om de resultaten van deze populaire drug ongedaan te maken, waarbij de lever overuren draait en de bijnieren aangespoord worden tot een op hol geslagen paard zonder prikkel tot remmen en zelfbehoud.
U kunt zich natuurlijk afvragen waarom deze ontwenningsverschijnselen zoals, hoofdpijn en vermoeidheid ervaren worden als we voor ons doen al een tijdje geen koffie meer hebben gedronken?

Het is geen verrassing dat cafeïne de nachtrust in de weg staat, het verminderd de slaaptijd en de algehele slaapkwaliteit verslechtert hierdoor. Cafeïne werkt als een glutamaat en zet lichaam en geest in de vlucht stand. Daar komt nog bij dat de drug cafeine het 👉NMDA receptor bezet (gijzelt), die onmisbaar is voor allerlei processen in het lichaam en wat dus door deze bezetting danig wordt gestoord en aanleiding blijkt te zijn tot het ontwikkelen van ziekten als parkison, autisme, alzheimer en aanverwante kwalen.

PET scans hebben een verminderde bloedtoevoer naar de frontale hersenkwabben aangetoond bij mensen met een chronisch slaaptekort. Hierdoor stijgt de prikkelbaarheid, maar de strijdlustigheid en de oplettendheid neemt tegelijkertijd af. Snelle stemmingswisselingen en moeite met het handelen van stress.

Niet afbouwen maar radicaal stoppen is echt wel het beste, maar voor sommigen niet haalbaar.
Strijk het dus uit over een aantal weken en bouw het af met 1 kopje per dag minder, de volgende week weer 1 kopje minder per dag, drink daarbij minstens 8 glazen water, dit helpt ontwenningsverschijnselen te minimaliseren, maar tevens je lichaam snel te zuiveren. 

Voor Gods kinderen onder de lezers geldt dat uw lichaam een Tempel van de Heilige Geest is, wat mijns inziens tot een extra motivatie en stimulatie zou moeten leiden en niet lijden 😇, om je lichaam uit liefde voor Gods Geest zo rein mogelijk te bewaren. Tevens moet gezegd worden dat dit uiteraard voor meer geldt, het geldt voor alles wat de mond ingaat.

Wat ik in deze blog buitenbeschouwing heb gelaten maar toch even wil aanstippen is dit: 

Mattheüs 15:17 Ziet u niet in dat alles wat de mond ingaat, in de buik komt en in de afzondering weer uitgescheiden wordt? 18. Maar de dingen die uit de mond komen, komen voort uit het hart, en die verontreinigen de mens. 19. Want uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen. 20. Deze dingen zijn het die de mens verontreinigen; maar het eten met ongewassen handen verontreinigt de mens niet.

Het is geen vrijbrief om met ongewassen handen te eten, Christus duide hier op iets nog veel wesenlijkers. Wat de mond uitgaat kan een mens dus ook of nog meer verontreinigen en ziek maken, het maakt niet alleen jezelf ziek, maar ook je naaste.

Maar hopelijk is dit een aanzet tot een mindsite die tot eer van God is en tot meer mooie vervolg stappen en groei.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar wil de Geest wel wonen en wat wil een mens meer dan dat? God heeft ons handvatten en wegen gegeven daarvoor:

Lukas 4:4 Maar Jezus antwoordde hem: Er staat geschreven dat de mens van brood alleen niet zal leven, maar van elk woord van God.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten